Tuesday, 25 June 2013

Mencegah itu lebih baik.....

As salams....

Ya, orang kata mencegah itu adalah lebih baik dari mengubati.....
Itu yang saya amalkan lebih lebih lagi dalam cuaca yang berjerebu ni....
Kat ofis ni pun ramai collegue dah mula cuti sakit...
Dalam berita hari ni pun dah dengar berita dari pihak hospital dah bagi tau yang pesakit naik 100% sebab asthma dan sesak nafas...

Memang sekarang ni ada banyak produk-produk kesihatan yang dijual dipasaran. Tapi nak maintain dengan harga yang beratus sebulan, itu diluar kemampuan saya buat masa ni....
So, saya amalkan dengan makanan yang terbaik yang dah termaktub dalam Al-Quran.....

Minyak zaitun yang saya amalkan setiap pagi. Waktu perut kosong tu saya akan terus minum air suam dahulu dan saya ambil 2sudu minyak zaitun. First time makan dalam masa seminggu pertama, terus rasa nak p toilet untuk proses pencernaan sampaikan najis pun berminyak. Mr Hubby pun turut join sebab sebelum ni dia kerap demam, antibodi kian merundum.. dan pada minggu pertama mengamalkan, dia terasa sakit kepala yang amat sangat.Mungkin untuk serasi pada badan...Saya paksa dia teruskan makan dan lama kelamaan dah jadi habit pulak.Alhamdulillah, selepas amalkan olive oil, tahun ni saya tak pernah tgk dia demam.

Kalau dulu bapak saya mempunyai kolestrol yang sangat tinggi dan doktor pun ada kata yang stroke boleh datang padanya bila-bila masa jer...so, saya sarankan mak dan bapak saya amalkan makan minyak zaitun dan kini alhamdulillah kolestrol mereka dah semakin berkurangan.

Then bila berada di ofis pula saya akan apply olive oil pada kulit saya esp muka sebab saya mempunyai struktur kulit kering. Dulu kulit muka saya selalu menggelupas dan saya akan pakai produk kulit muka yang agak mahal setiap bulan untuk maintain.Sebelum kawin boleh la.....la ni da kawin ada banyak komitmen yang saya perlu didahulukan.huhu....Pas apply olive oil barulah saya akan pakai compact powder n calitkan sedikit lip gloss.Tu je yang saya tau sbb saya tak pandai nak bermakeup bagai.....

Yang ni pula madu yang saya amalkan bila dah sampai ofis....saya akan bancuh dengan air suam.Kalau malas, saya makan jer terus.Stok pun dah nak habis nie...huhu.. 1/2jam selepas tu baru saya akan ambil simple breakfast. Dan saya amalkan minum air yang banyak bila berada di ofis.

Semakin hari umur kita semakin meningkat.So, awai2 lagi saya cuba control cara pengambilan makanan. Tak berani main blasah jer semua...kang nanti bila penyakit sampai, makan dan pergerakan semua akan terbatas.

Untuk anak-anak, saya tak ada pilihan lain.....
Buat masa ni, hanya product 4Life yang sesuai untuk mengembalikan imun badan mereka.So, saya baru start bagi anak2 saya makan sepertimana yang saya ceritakan disini. Alhamdulillah, anak-anak pula yang remindkan saya setiap malam. Saya dah dengar si adik dah batuk-batuk cam gaya orang tua dan selsema semakin kurang. Kakak pun dah fully recover...

Saya cuba mencegah sebaik mungkin terutama pada suami dan anak-anak sebaik mungkin dengan kadar kemampuan saya....
Apepun saya dah sedaya upaya ikhtiar dan tawakkal....selebihnya saya hanyan berserah pada Allah s.w.t....

Kat bawah ni saya nak share sikit kebaikan olive oil....

1. Menggalakkan kesihatan jantung
Minyak zaitun adalah sebuah khazanah lemak monotaktepu dan antioksidan yang mengurangkan tahap LDL (buruk) kolesterol. Jadi ia melindungi diri kita terhadap penyakit kardiovaskular dan masalah jantung yang lain. Ia juga menghalang lemak tersumbat dalam arteri dan mengurangkan risiko serangan jantung.

2. Mengurangkan risiko kanser

Minyak zaitun kaya dengan polifenol yang bekerja sebagai antioksidan juga mempunyai ciri-ciri anti-radang. Hasilnya, ia membantu untuk mengurangkan risiko tekanan oksidatif dan keradangan kronik dalam sel-sel. Kajian mendapati, minyak zaitun dapat mengurangkan risiko kanser payudara. Ia juga membantu dalam mengurangkan risiko kanser saluran pernafasan dan saluran penghadaman.

3. Mengawal paras gula dalam darah

Minyak zaitun kaya dengan lemak monotaktepu yang menggalakkan tahap insulin yang sihat. Hasilnya, minyak zaitun membantu untuk mengekalkan paras gula darah. Ia biasanya disyorkan oleh doktor untuk orang yang mengidap penyakit kencing manis jenis 2 dan pesakit diabetes yang mempunyai risiko penyakit jantung.

4. Mempunyai ciri-ciri anti-radang

Seperti yang disebutkan tadi, minyak zaitun mempunyai ciri-ciri anti-radang yang memastikan bahawa membran sel tinggal cecair dan dapat menggerakkan nutrien yang sihat ke dalam sel dan membuang bahan buangan keluar. Ini membantu untuk mengurangkan risiko arthritis dan asma.

5. Membantu untuk mengurangkan lemak

Minyak zaitun tidak mengandungi banyak lemak tepu tetapi ia tidak mengandungi apa-apa jumlah lemak tepu, yang dikenali untuk menambah lapisan dan lapisan lemak yang tidak sihat kepada badan anda. Oleh itu, dengan memasukkan minyak zaitun untuk diet biasa anda, anda boleh kehilangan lemak badan yang berlebihan, walaupun jika anda tidak melakukan aktiviti fizikal yang banyak.

6. Menggalakkan pembentukan tulang yang sihat

Minyak zaitun mempunyai sejumlah besar oleates yang berkhidmat untuk menggalakkan kalsifikasi tulang dan mineral. Hasilnya, ia adalah makanan penting bagi bayi serta orang-orang tua, yang mengalami osteoporosis.

7. Menggalakkan kebolehan kognitif

Kajian mendedahkan, minyak zaitun mempunyai keupayaan untuk menggalakkan perkembangan otak. Ia juga telah mendapati bahawa tempat di mana orang membuat minyak zaitun, kurang cenderung untuk mempunyai demensia.

8. Membantu sistem penghadaman

Minyak zaitun dikenali untuk mengubati ulser, sembelit dan jangkitan dalam saluran penghadaman. Ciri-ciri anti-radang yang membantu dalam menyembuhkan isu pundi hempedu dan jangkitan saluran kencing juga.

9. Melambatkan proses penuaan

Minyak zaitun kaya dengan antioksidan seperti vitamin E dan K. Ia juga mempunyai polifenol yang melambatkan proses penuaan. Asid lemak menjadikannya arteri lembut dan meningkatkan kelembapan kulit. Oleh itu, ia sering dirujuk sebagai ‘minyak kecantikan’.

10. Meningkatkan imuniti badan

Minyak zaitun mempunyai ciri-ciri anti-radang yang membantu melindungi tubuh daripada jangkitan dan menggalakkan penyembuhan tisu. Akibatnya, orang-orang yang mempunyai minyak zaitun secara tetap dikatakan mempunyai kuasa imuniti yang lebih tinggi


Sharing is caring...


No comments:

Post a Comment