Tuesday, 20 August 2013

Potato gratin

As salams.....

As requested by Mr Hubby semalam, dia sms kata nk makan western utk dinner malam tadi....
Untuk menampakkan kelainan, saya pun terus study menu yang agak berlainan dari biasa....
Balik je terus singgah ke kedai beli bahan2....

antara bahan2 yang diperlukan....byk yg saya tokok tambah sendiri.
 Cooking must be creative! tak gitu?? 

bahan untuk potato gratin :
kentang yang dipotong halus
 mozarella
 lada putih
 garam(saya guna garlic salt) 
 susu segar(saya guna cooking cream)
sedikit butter yang disapu pada bekas supaya tak melekat
parsley (saya sajer letak herbs yg ada kat dlm kabinet)

saya buat 2 layer...bersedia utk dimasukkan ke oven...

bakar selama 40min dengan suhu 180C

 tara....permukaan atas jadi crispy...

Dan final part.....
Disebabkan tak nak nampak hidangan kosong, saya tambah buat ikan dori yang disalut dengan garlic salt & marjoram herbs & lemon.Perapkan utk seketika n goreng dengan olive oil n bawang holand.
Then saya grill asparagus & brocolli.
French bread dipotong & disapu dengan garlic butter.

Habis licin...
Alhamdulillah, Mr Hubby n anak2 sangat enjoy with dinner last nite.
Ariana siap request lagi utk mlm nie....

4 comments:

  1. wah ni yang buat nak raya umah lysa cepat2 ni..nak merasa juadah western jugaks..hehe..

    ReplyDelete
  2. tq share. hihihi.. da lama nk try.. tp terlupa.
    leh la buat ni.. nk perabih stok cream and cheese.

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure....
      jom kita sharing2 n selamat mencuba! :)

      Delete