Wednesday, 10 June 2015

Hadiah anniversary katanya....



Alhamdulillah....
Syukur pada Allah....
Mengimbas kembali 9tahun yang lalu....
Tidak sehebat pasangan yang lain...
Kami disatukan dalam majlis yang sangat sederhana...
Semuanya mengikut kemampuan....

9tahun yang lalu...10 June 2006..
Antara adik beradik, kenduri sy yang paling sempoi...
Tidak seperti abg2 n adik2 yang lain...
Mak pun heran...sbb sy ank sulung perempuan.
Biasanya ank perempuan kawinlah paling meriah org raikan....
Siap ckp kenapa tak buat pelamin?
Kenapa tak der fotoshoot, video?
Jawapan sy mudah....kawin bukan utk perabih duit mak...
Ukur baju dibadan sendiri je la...

Tiada majlis persandingan gilang gemilang segah puteri dikayangan...
Tiada malam berinai....
Tiada perarakan....
Tiada pre-wedding photoshoot...apatah lagi outdoor photoshoot...
Tiada pelamin...yang ada cuma hiasan di meja makan...
Pakej pengantin pun kami pilih yang paling murah sekali...
Cukuplah merasa baju pengantin dan gambar utk diabadikan...
Semuanya kami buat sendiri....
Sy cuba utk tidak meletakkan sebarang beban pada mak, bapak n ahli keluarga yang lain...
Sampaikan nak gantung signboard pun pengantin yang buat sendiri...huhu..

Janji majlis berjalan lancar...
Yang penting ijab & qabul...
Yang paling penting sy sah bergelar 'isteri', pendamping setia disisi suami tercinta...
Cukuplah tetamu dan sedara mara dah tahu saya milik siapa...cehhh!!! yg ni mmg poyo....huhu
Kerana byk duit yang nk digunakan selepas kahwin...
Deposit rumah sewa....perabot...perbelanjaan bulanan..kereta...makan minum...smua tu kene ambil kira.
Gaji dulu pun tak banyak....
So, bab nk bergaya, baju baru mmg perlu dilupakan utk seketika...
Pakai je apa yang ada...

Zaman permulaan kami sgt thrill!
Memang kene blajar dari 'zero'
Rumah sewa kosong tanpa sebarang perabot kecuali hanya ada katil bujang Mr Hubby, kerusi santai ikea (hadiah main bola zaman bujang...huhuhu), tv 14inci yang da hampir 'lumpuh' bapak beri pd kami....tu pun beralaskan kotak rice cooker...
Yang lain adalah hadiah kawin skit2....kebanyakan pinggan mangkuk...y sy tak berkenan sy tinggalkan ke mak....
Sebab da nekad pas ni nk beli ikut taste sendiri.
Tak macam org lain....just cuci kaki je masuk umh baru....
Baru kawin serba serbi lengkap...rezeki masing2 kan...

Betul kata orang, kalau niat kita baik utk mendirikan masjid, Allah akan tambah rezeki kita.
Alhamdulillah, janji Allah itu benar!
Janji kita berusaha..
Dari rumah yang kosong, bermula dari bawah kami bangkit.
Ketawa bersama, menangis bersama...
Rempuhi apa saja rintangan yang datang pun bersama....GAMBLE!
Pendapatan bulanan kami digabung dan kami tidak pernah bersungut
Bayar dahulu segala keperluan dan hutang bulanan yang utama
Selebihnya beli apa yang penting utk keselesaan bersama
Pernah kami tgh sesak....sampai ikat perut...
Tapi tak pernah diadukan pada sesiapa...
Kalau tak cukup duit, simpan dulu sampai cukup! ahahhaha

Rezeki semakin mencurah2 bila sy disahkan hamil 4bulan selepas kami dinikahkan
Bila Ariana keluar pada 19 June 2007, barulah sy merasa baju dibasuh oleh mesin basuh...kalau tak mmg basuh guna tangan je la....
Barulah merasa rumah ada peti ais...boleh simpan barang...
Barulah merasa pakai dapur masak...kalau tak masak dalam rice cooker la jawabnye...huhu
Dan sedikit demi sedikit semakin hari brg rumah juga complete dan hidup terasa selesa
Bermula hidup berdua....bertiga...berempat...
Hingga kini....insyallah no.3 bakal menyusul pd hujung tahun....kami akan berlima! hihihi
Semua ni sy anggap rezeki anak2....
Allah limpahkan segala rezeki ini bukan utk kami berdua sahaja....
Malah untuk menjalankan amanah mendidik dan menjaga keluarga dengan sebaik-baiknya...

Doakan kami bahagia...
Diberikan kesihatan yang baik....hidup dlm penuh kasih sayang dan rezeki yang melimpah ruah...
Doakan semoga Allah permudahkan jalan hidup kami dan semoga pengakhiran perhubungan ini hingga ke jannah!
Semoga kami dapat menghasilkan zuriat yang di redhai Allah ke jalan yang benar...
Saya sayang keluarga saya!

Kalau kita susah, jangan sesekali lupa pada tanggungjawab terhadap kedua ibu bapa kita...
Saya yakin ini juga doa yang tak putus juga dari makbapak dan makayah kami....
HUKUM KARMA....

Untuk suami tercinta,
Terima kasih kerana menjadi pendamping yang setia....
Luv u 2..3...4....,HUBBY! :)



hadiah ni reward utk kami berdua....
Sama2 merasa....hihihi

11 comments:

  1. Happy 9th Anniversary!...semoga bahagia sokmo-sokmo :)

    ReplyDelete
  2. Sayu baca. Happy anniversary. Semoga bahagia hingga syurga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ieza....ameen...
      cerita utk panduan couple2 y baru nak bina masjid, ieza...
      ada masa duit bukan segalanya....hadapi je la gelombang hidup...
      dugaan r/tangga kita ni lain buku lain ceritanya....huhu

      Delete
  3. Happy 9th Anniversary..

    Kehidupan suami isteri susah senang bersama,,

    Saya dulu banyak DIY je masa kawen sebab takde bajet besar.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq hani...
      btl tu...da nama pun i lap u, u lap i...pepandailah tanggung! ahahhahaha
      rajin hani DIY...no wonder sampai skrg terer bikin sndiri erk....
      kami ni tgn keras kematu....huhuhu

      Delete
  4. Happy anniversary lisa!!
    Wahhh..congratz! Baby on the way!
    Semoga semakin dilimpahkn rezeki & diberkati sentiasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Miss N....
      Insyallah....tahun ni ada la geng ngn hero awk y suka senyum tu...ahahaha

      Delete
  5. salam aidilfitri maaf zahir batin,
    tahniah anniversary 9 tahun tuu ;p

    ReplyDelete
  6. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  7. Happy Anvsry Sis..

    sama la kita 9 thn tahun nih... cuma kitorg xde lg rezeki nak dpt baby..thn lepas, thn ke-8 kawin saya keguguran...

    pasal majlis kawin pun sama..saya ank bongsu kawin plg simple... xde kompang2..xde kenduri makan mewah2... balance duit hantaran siap boleh buat downpayment kete myvi lg..beli 2 bulan lepas kaiwn....heheh..ape2pun syukur..semoga kekal ke akhir hayat.. amin ;)

    ReplyDelete